Sanatate-prin-miscare-atitudine-si-respect, numele Asociatie noastre, este si o buna calauza spre o intelegere mai adanca a notiunii atat de vehiculata de „sanatate”, de cele mai multe ori incomplet inteleasa si de aceea atat de usor de pervertit in mintea omului modern, si asa atat de imbacsit de concepte, teorii si promisiuni mercantile.

Boala poate deveni o obsesie, dar si fuga de ea asemenea din pacate- daca incepi sa vezi peste tot factori perturbatori de care nu poti sa scapi si influente nocive care te depasesc, poate fi la fe de grav ca …a nu le vedea deloc.

Si totusi…ceea ce sta in puterea noastra se cere si trebuie facut, si nu sunt putine lucruri in lumea de azi pe care le poti imbunatati cu atitudinea potrivita(cu zambetul pe buze, cu incredere si optimism adica, nu incruntati si cautand mereu acel factor „ascuns”care ne scapa). In cele de mai jos, fara sa avem pretentia unui studiu stiintific si asumandu-ne reactiile celor care  spun „Si mai ce, dom`le? Asta e lumea in care traim, nu poti sa fugi din ea, nu aia, nu aia- atunci ce mai mananci? Ce mai faci? „, vom trece in revista lucruri esentiale,  pe care le putem influenta si care- mai mult sau mai putin- se regasesc disparat in multe locuri in tezaurul fidel sau mai putin fidel al Internetului si in diverse carti si tratate. Vom selecta si adauga ceea ce simtim, prin practica si experienta noastra, ca este semnificativ, intr-un mod concis si, speram, util noua tuturor!

Alimentatie

„Spune-mi ce mananci/bei, ca sa-ti spun cine esti!”spune o vorba inteleapta. Vom adauga: „Spune-mi cum mananci si-ti voi spune de ce boli vei suferi!”, caci atitudinea fata de actul sacru al mancarii roadelor Pamantului este chiar mai importanta decat hrana in sine. In Yoga se stie ca fara constientizarea actului hranirii, fara perceperea lenta, fara graba, a gusturilor mancarii, nu retii prana din alimente iar acestea se elimina, nu inainte de a ingroasa cu reziduuri si asa incarcatul intestin gros, depozitar a  mii de alimente nedigerate complet in decursul anilor…ca si vechii chinezi, indienii stiu ca „toate bolile pornesc de la intestinul gros”, de la nedigerare dar si de la lipsa tehnicilor de curatare a acestuia. Noi, crestini fiind, avem sansa extraordinara a chemarii Numelui lui Iisus Hristos inainte si dupa masa, prin apropierea cuviincioasa, tacuta si prin inchinare inainte de a ne indestula. In timpul mesei nu mai faci altceva, nu discuti afaceri, nu vorbesti, nu te agiti gandindu-te febril la ce sarcini dificile ai de facut imediat dupa masa, nu stai ca pe jar spunandu-ti „Nu mai am timp, sunt in criza de timp, voi intarzia la intalnire…” Multe boli pornesc de aici, cand ne-ar fi usor sa identificam si sa tratam aceste mici erori care adunate ne dau peste cap.

In ceea ce priveste continutul hranei, omul ar trebui sa se sature cu prana din aer si lumina care ne inconjoara..degustand doar o aroma subtila sau caldura unui fel de mancare. Pentru omul de azi insa, acestea sunt deja basme de adormit copii, sau exagerari. Trebuie amintit insa ca si in zilele noastre exista oameni care se hranesc doar cu aer(exercitii respiratorii si prana acumulata din ele) sau lumina(unii calugari si rugatori imbunatatiti) sau cu sucuri de legume si fructe. Totusi, nici Yoga nu consta in regimuri alimentare, nici omul de azi nu mai stie sa digere energia din jur si mai ales, este supus la stres si munca fizica ce fac periculoase orice excese prin plus dar si prin minus. De aceea, in afara de anumite considerente general-valabile in domeniu, nu este recomandata vreo cura drastica(uneori aceasta poate avea consecinte neprevazute si grave, mai ales pe fondul unui sistem imunitar slabit sau a unor probleme sistemice).

In cele ce urmeaza vom enumera cateva elemente de evitat in alimentatie, cu efecte puternic negative si destabilizatoare la nivelul tuturor sistemelor(mai ales in exces prin puterea obisnuintei):

-carnea(de inlocuit cu pestele oceanic, nu de crescatorie)

-toate bauturile acidulate si mai ales gen coca-cola

-painea alba, patiseria

-zaharul si produsele cu continut de zahar

-stimulentele(cafea, cacao, nicotina, bauturi energizante, alcool,ceai negru)

-grasimile, prajelile(„moartea ficatului”, alaturi de alcool si nicotina)

-toate produsele vandute la fast-food

-evitati orice produs sau organism modificat genetic- impactul asupra replicarii ADN-ului este controversat, dar foarte probabil dezastruos…

In ce priveste alimentele recomandate:

+apa plata din sursa sigura, dimineata pe stomacul gol, preferabil incalzita usor sau cu lamaie, cca 700 ml si inca 700-1000ml pana in ora 18

+ceaiuri medicinale, care au o valoare inestimabila terapeutica si chiar inainte sa ne imbolnavim si sa alergam la ele…

+sucuri naturale facute acasa sau smoothie-uri fara adausuri

+varza toate sortimentele, conopida, sparanghel, ceapa, usturoi, hrean,verdeata, rosii, ardei rosu,morcovi, preferabil  bio

+salate si fructe proaspete, bine spalate(eventual mentinute in apa curata 20 min)

+fibre din cereale, proteine din fasole, linte, naut, mazare, mai putin soia a carei provenienta este azi greu de determinat(omg sau non-omg), produse apicole cum ar fi polenul crud, branza doar in cantitati mici si de la sursa sigura

+seminte caju, nuci de toate tipurile, migdale, seminte de dovleac

+ulei presat la rece care nu se foloseste la preparat mancarea, ci doar pe alimente reci

Ca principiu, este bine ca macar uneori sa mancam disociat(un singur fel de mancare, la distanta de min 20 min de alte feluri), intotdeauna inainte de 7 seara si niciodata sa nu mancam mai mult de 50-60% din cat am putea-un proverb indian spune „Omul isi sapa mormantul cu proprii sai dinti”

Efectele campului electromagnetic

Este un domeniu controversat doar in aparenta, caci efectele nocive al c.e.m. augumentat de „ecosistemul”IT actual  au fost demonstrate stiintific prin multe studii independente(desi studiile comandate de gigantii din industria telecom au creat aparenta „ilegitimitatii” celor care dezvaluiau impactul dramatic al retelelor c.e.m.). De asemenea, cei mai sensibili dintre noi sesizeaza aceste efecte nocive, dar observatiile disparate, nesistematizate si in lipsa unor cunostiiinte fizice fac dificila corelarea cauza-efect si astfel luarea unor masuri de protectie adecvate- in masura posibilitatilor, evident.

In marile orase este inevitabil acest impact, calatorind zilnic cu metroul sau transportul in comun ai in orele de aglomeratie sute de dispozitive mobile- acum 4G- pe o raza de 3-4 metri. Tot atat de adevarat este ca, si asa, multe stau in puterea noastra- despre acestea dorim sa facem cateva precizari.

1)Evitati folosirea telefonului mobil in timpul miscarii-metrou sau RATB. Radiatia este de cateva ori mai mare.

2)Nu dormiti cu telefonul deschis sau tineti-l la minim 4-5 metri.

3)In perioada de cateva secunde dintre apelarea unui nr si stabilirea conexiunii(momentul cand telefonul celui apelat incepe sa sune), nu tineti telefonul la ureche! Radiatia este de asemenea mult mai mare.

4)Folositi ideal casti cu fir pentru convorbiri mai lungi de 1-2 minute, cele wireless sau bluetooth nu sunt deloc recomandate.

5)Reteaua wireless din casa sau de la birou(router etc) are o radiatie extrem de nociva si avem alternativa la indemana- retea prin fir, router cu fir, dezactivarea sistemului wireless.

6)Cuptorul cu microunde nu este recomandat nici macar la incalzirea mancarii, ce sa mai spunem la prepararea ei!

7)Ideal este ca seara la culcare si permanent in camera copilului sa se decupleze toate dispozitivele electronice din priza. Radiatia lor nu este deloc neglijabila.

Stil de viata

+somn intre orele 22,23 seara  si 07,08 dimineata.

+cand este posibil, repaus sau somn dupa-masa macar 30-60 min pentru refacerea tuturor corpurilor energetice

+mese regulate si usoara plimbare dupa ele, masa principala fiind dimineata

+aerisire permanenta a locului de munca sau casei, ioni negativi eventual purificator performant de aer(exista azi si astfel de aparate fara filtre costisitoare)

+exercitii de oxigenare cat mai des(nu pe stomacul plin, ci la minim 1 ora de masa).De exemplu, 5-7 respiratii profunde(expir mai intai, apoi inspir liber, fara sa tragem in forta aerul)de 2-3 ori pe zi fac minuni si ne pazesc de multe boli.

+mobilizarea coloanei, gradata, a articulatiilor si muschilor, cu respectarea regulilor in domeniu; plimbari si repaus

+respectarea principiului alternantei dintre efort si relaxare, in lipsa careia  ajungem sa luam din rezervele organismului si ajungem rapid la fundul sacului, in sindrom de oboseala cronica sau depresie

+imbinarea utilului cu placutul- de cand n-ati mai iesit la un concert,teatru sau in parc?;viata sociala are un rol cheie in reglarea eventualelor dezechilibre si de pe alte planuri ale fiintei, este o supapa prin care avem sansa recuperarii nu doar dupa traume personale ci si in timpul perioadelor stresante, solicitante.

+iesirea ocazionala si periodica din orasul de resedinta, vizitarea altor meleaguri si cunoasterea altor oameni care ne deschid si largesc orizontul existentei

+lectura, studiul cartilor sfinte si in primul rand, pentru noi crestinii, Sfanta Scriptura, cautand cuvant de invatatura si alinare la Sfintii Parinti si  persoane imbunatatite

Atitudinea este probabil mai importanta decat toate de mai sus dar e mai bine sa fie sinergica lor.

++fara credinta crestineasca in Hristos Mantuitorul si fapte izvorate din inima fata de aproapele nostru este greu si trist de  razbatut prin potecile uneori intortocheate si abrupte ale vietii. Fara un Sens si un Model, viata noastra devine in curand un amar si o povara de care nu avem unde fugi. Sinceritatea este acordul intre simtire, cuget ,vorba si fapta- fara autenticitatea aceasta sunt greu de digerat frumoasele lectii ale vietii.

++fara incredere in spiritul tau si al semenilor, multe carari se inchid si cele deschise devin mai greu de strabatut. Cu ele, lumina este mereu cu tine si relatia cu propriul viitor se poate imbunatati considerabil! Increderea  in sine nu inseamna trufie si tupeu, ci tocmai o smerenie neipocrita si acceptarea provocarii vietii.

++legea acumularilor cantitative si a saltului calitativ, desi folosita gresit in teoria materialismului dialectic, isi are adevaratele origini si in Yoga, unde ia forma Swadharmei(legea dezvoltarii, evolutiei individuale), reflectand astfel adevarul iconomiei divine si infinitei purtari de grija dumnezeiasca fata de fiecare fiinta adusa la viata. Dumnezeu nu este doar Creator, ci si Proniator, iar pasii omului pe aceasta cale spre Viata sunt prea-bine-numarati in planul Lui, chiar daca de cele mai multe ori uitam asta sau ne facem ca nu vedem.

++tot ceea ce am trait a fost necesar pentru drumul unic al fiecaruia dintre noi- si de aceea, relatia cu trecutul e bine sa fie una de intelegere, impacare si vindecare intru intelegerea erorilor si integrarea lectiilor lor in calea personala spre unificarea fiintei. Altfel, si relatia cu viitorul va fi blocata si nu intamplator…

++omul este creat de Dumnezeu ca trup si suflet, dupa Chipul si in vederea unei infinite asemanari cu El, asa incat negarea oricarui aspect din acestea doua ne blocheaza undeva evolutia. Lucreaza cu trupul, bucura-te de el dar nu uita  cuvantul Evangheliei: Trupul este un bun executant, dar un prost stapan. Se spune : Ai grija ce-ti doresti, s-ar putea sa se indeplineasca! Grija fata de dorintele noastre este deci grija fata de sensul pe care-l alegem in viata. Inaintea omului s-a pus viata si moartea si este un act de maturitate a accepta aceasta realitate ontologica si apoi a o face vie in propria noastra viata prin alegeri corecte si luminoase in fiecare clipa si in fiecare ceas al calatoriei noastre pe Pamant.

++bucura-te de realizarile altora si lupta-te pentru ale tale, care sunt ale noastre- iluzia separabilitatii ontologice este insasi Maya de care Yoga vorbeste. Fiecare are un spatiu si un timp, dar aceste spatii si timpuri sunt create si chemate sa con-vietuiasca in dragoste si impreuna-implinire. Aceasta este frumusetea vietii si nimic nu e prea mult pentru a ajunge sa o cunosti- sau sa fii cunoscut de ea.

++in fine, dupa cuvintele lui Meister Eckhart, „Dumnezeu nu ti se daruieste daca nu I te daruiesti in intregime”- este o inalta chemare la trairea din tot sufletul, cugetul si simtirea a Relatiei fundamentale cu Cel ce ne-a daruit viata si ne-o ghideaza incontinuu, la depasirea „jumatatilor de masura” care sunt principalul motiv al nefericirii omenesti si piatra de poticnire pentru multi care s-au crezut alesi inainte de ajungerea la capatul drumului.

+++Extra Ecclesiam nulla salus(Sf. Ciprian). Fericiti cei ce primesc in inima lor caldura prezentei dumnezeiesti din Sf Biserica si Tainele sale! Este cea mai inalta demnitate ce i se poate da omului si cel ce se va invrednici de ea se va chema si va raspunde Vietii vesnice.

Grupul S.M.A.R.T.

 

 

Pasi simpli pentru sanatatea noastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *